Friday, February 22, 2008

Kosovo


"We, the democratically elected leaders of our people, hereby declare Kosovo to be an independent and sovereign state”


(haig de confessar que llegir aquesta frase que recorda el “We the people” de 1787 resulta emocionant)


Suposo que a ningú sorprendrà que jo em posicioni a favor de la independència de Kosovo, com ho faria de la independència de qualsevol territori que unilateralment i per una majoria àmplia la declarés. Ho entenc com l’acte més pur de sobirania, per mi, n’és la gènesi. No obstant, no en faré paral·lelismes amb els Països Catalans. No podem fer abstracció de les circumstàncies que han envoltat aquest esdeveniment històric malgrat ens alegrem (o somiem) amb les reaccions de reconeixement internacional.

Els meus coneixements d’història, relacions internacionals, política... són insuficients per poder explicar sintèticament (perquè quan algú sap de què parla és capaç de condensar-ho de manera planera i entenedora) totes les raons que porten a la situació actual d’aquest racó del polvorí dels Balcans, per tant, simplement explicito la raó que considero que ens separa: la lluita ètnica. Si nosaltres fóssim (ja sabeu que no sóc pas optimista de mena) un dia independents, no veuríem famílies desplaçades sense recursos creuant la frontera (la definició de multiètnic continguda en la declaració d’independència em temo que és previsible que sigui simplement “fum”). La independència, la mereix la comunitat albano-kosovar que ha patit atrocitats, però temo que la mala gestió internacional del conflicte constant a la zona que no havia resolt l’estatus de la ja ex-província del sud de Sèrbia hagi reobert ferides que desemboquin, de nou, en matances. Haig de reconèixer, però, que desconec quin procés és el viable per afrontar els casos on mai hi podrà haver un diàleg en pla d’igualtat. I parlo de diàleg, no pas de declaració d’independència bilateral que és quelcom contradictori sota el meu punt de vista. Tampoc crec que aquells qui desitjaven la independència estiguessin disposats a ser pacients ni si ho havien de ser davant la no voluntat de l’altre part. Em remeto als articles que trobareu a la web d’aquest think-tank sobre relacions internacionals força imparcial. www.cfr.org

I per acabar, el text complet "Text of Kosovo's declaration of independence".

6 comments:

Anonymous said...

Amb tots els respectes, i ho dic de debó:
Si no saps gaire xq escrius?

- Els meus coneixements d’història (..) són insuficients
- desconec quin procés és el viable
- Tampoc crec que aquells qui desitjaven

Vanessa Casado said...
This comment has been removed by the author.
Vanessa Casado said...

Escric perquè puc donar la meva opinió amb certes reserves. No considero que només es pugui opinar d'aquells temes que es dominen al 100%, però sí que cal ser humil i no presentar com a veritat absoluta allò que és una simple aproximació personal. La meva opinió parteix d'allò que sé, de res més i de res menys. Potser és un defecte ser conscient de les limitacions i ser cautelosa.

A més, el darrer crec pretén donar l'opinió, no és dubitatiu.

Gràcies. Espero que el to no et sembli bel·ligerant perquè no pretén ser-ho.

Anonymous said...

Bones,
Entenc les teves raons, però sóc reticent a que tothom deixi les seves opinions a internet per la llibertat de fer-ho que dóna aquesta eina. Què fariem si tothom ho fes? ens la carregariem (com ja s'està fent).

A vegades el dret a fer quelcom no és suficient justificació per a fer-ho.
Però és =, internet té aquestes coses...

Jo ho deixaria aquí.

Deixo el mail x no ser un desconocido

roger @ vanilabcn.com

Joan said...

caram! veig que has recollit el guant

sóc sabedor de la feinada que tens, no volia pressionar, be una mica si, però el fet que ens hagis fet sabedors del que en penses de la situació, per mi, es Bo.

jo no veig pas que sigui cap anàlisi profunda, sinó que has dit el que et reporta la situació, gràcies.

a l'amic roger, potser que els blocs tinguin com a una de les seves finalitats escriure el que un pensa?

si la queixa es per poo de que la informació poc contrastada faci mal a la que si que ho està, cal que primer ens preguntem si estem cerca'n en els mitjans correctes i de la forma correcta.
Si vols llegir algun article contrastat sobre el tema, et recomano que busquis alguna publicació que hagí estat validada per algun grup d'experts.

una abraçada.

Albert said...

Es una vergonya la posició d'Espanya vers l'indepèndencia de Kosovo, que pensen els dels PSC ?¿? pensen com moratinos, venuts....

Estar clar que s'hauran de menjar les sees paraules.
http://www.albertarque.blogspot.com/