Monday, May 28, 2007

L’abstenció


Avui comentava que em preocupava el tema de l’abstenció i algú que em coneix força bé m’ha dit que em m’amoïnava perquè jo era “així” però que en realitat és “normal” no anar a votar perquè tot queda igual (en referència a que a moltes autonomies les coses no s’ha mogut ni un pèl...). En dir-m’ho m’he adonat que efectivament aquells que sent amateurs ens mirem la política de prop, ens esverem en veure l’apatia de la gent, ens sorprèn... D’alguna manera sembla que enarborem els ideals republicans més primigenis on per damunt dels individus regnava el bé comú i només era bon ciutadà aquell que s’implicava en el bé comú.

Hi ha qui sosté que una alta participació no és símptoma de que les coses rutllin, ans el contrari, fa patent els problemes (11-M, crisi francesa...), tant de bo els qui ho apunten no tinguessin raó. Tant de bo la gent confiés plenament en què cada contesa el canvi és possible i que els qui recolzen els qui governen ho percebessin com un risc i que tots plegats ens animéssim a dir la nostra amb la nostra papereta... Jo hi crec.

A Catalunya només, que no és poc ni intranscendent, celebràvem eleccions municipals. S’han acostat a les urnes 2.887.029 catalans (dades del Ministeri de l’Interior, no de la Conselleria de Governació perquè al cap i a la fi una mostra que no som un Estat Federal és que la competència en la convocatòria d’eleccions municipals continua sent del nivell central), que representen un 53.8 %. No hi ha anat 2.479.044. Han votat en blanc un 3.10 %, dada que complementa molts dels punts següents, enfortint algunes de les explicacions de l’abstenció i afeblint-ne d’altres.

Perquè al col·legi hi van anar pocs ahir? Va fer sol sí, però més enllà de la meteorologia a l’abstenció estructural que pateix Catalunya i que ronda el 25%, s’hi suma aquesta vegada el desgast per tantes consultes (i no pretenc pas ser crítica amb el fet que sovintegin eleccions tot i que no sé fins a quin punt garanteixen una millor salut democràtica) acompanyades amb una impregnació constant de la quotidinitat del conflicte polític i com destacava amb el només al encetar aquest paràgraf, es tracta d’eleccions a nivell municipal i per alguna raó molta població entén que allà on es juga les garrofes és a les generals i que a les locals hi hagi el color polític que hi hagi doncs tampoc variarà massa la cosa.

No ho pretenia plantejar ni com un problema ni com una reflexió, simplement exposades una sèrie d’idees potser no del tot connexes cal que reflexionem el paper que ha jugat un cert descrèdit de la classe política, la malfiança de la mateixa i/o el descoratjament per la seva actuació. I és aquest el vot abstencionista que realment em preocupa, el d’aquell per qui realment argüir alguna d’aquestes tres raons no és una excusa.

I evidentment, ens queda un consol: la participació ciutadana no acaba en la participació electoral, hi ha altres formes de participació política o cívica que la duen a terme persones realment compromeses, vagin o no a les urnes.

(paràgraf afegit sobre un punt que tot i que ahir tenia en ment em vaig descuidar i que m’ha vingut al cap gràcies a un article d’en Carles Capdevila a l’Avui que m’han enviat)


6 comments:

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell said...

Benvinguda de nou Vanessa,

Celebro, enarborant els ideals republicans si cal, que hagis arraconat l’abstencionisme blocaire per donar pas a la teva participació dins la xarxa per comentar, a través dels teus magnífics relats, el batibull de conclusions que podrem extreure’n dels comicis de diumenge passat.


Un petó!

Isaac Garcia said...

Bé, més que intentar entendre per què la gent no va a votar... abans m'hi fixaria en les seves respostes quen se'ls pregunta: "són tots uns lladres", "no canviaran res", "els elegirem i a la primesa reunió s'apujaran els sous", "menteixen". Quan provem una manera diferent de fer política potser que els escoltem.

Anonymous said...

Sobre l’abstenció…

Es diu que la mitjana d’abstenció a Catalunya en el periode de temps comprès entre el 1979 i el 2003 en quant a les municipals era d’un 37’3%. Hem de tenir en compte que el percentatge d’abstenció a nivell de tot Catalunya el 2003 va ser del 38’7% i que en les eleccions del 27 de maig passat va passar a ser del 46’2%.

Què ho fa que només la meitat dels catalans van decidir a anar a escollir els seus ajuntaments dels propers 4 anys? Així, només la meitat dels ciutadans dels pobles, viles i ciutats de Catalunya tindrà dret a ser crític durant aquest mandat, la resta, aquest 46’2% no podrà dir-hi res, funciona així, oi?

Sembla que l’abstencionisme en general, en qualsevol tipus d’elecció del noste país està per sobre de la mitjana d’Espanya. Alguns justifiquen aquest fenòmen emergent pel desinterès general per la política o, si més no, un desencantament global envers els partits o la política institucional.

I s’afirma que els qui acudim menys a les urnes som els joves i que ens segueixen els avis a partir dels 65-70 anys que queden travats per problemes de salut, entenc que es posa a disposició de qualsevol ciutadà l’anomenat “poder electoral”, s’efectua després d’un certificat metge que requereix la visita d’un notari a partir d’aquí l’apoderat, sense cap trava, pot anar a votar a Correus per la persona poderdant, fàcil si en tens ganes, però això qui ho sap que existeix? Els ciutadans convençuts? Se’n fa difusió d’aquest dret? Jo em penso que no.

Tornant als joves, no em crec que una de les raons que es donen per justificar l’abstencionisme del jovent és perquè els procssos de socialització i aprenentatge encara estàn marxa, que la nostra identitat no està prou desenvolupada i que en aquest punt som el sector més partidari de formes no institucionalitzades de participació.

No milito en cap partit, tampoc tinc pensat fer-ho de moment, fins que no m’acabi de pujar la mosca al nas. Malgrat tot, puc posar-me dins del paquet aquest grup de joves del qual parlava l’article del Carles Capdevila, per cert, diré que va ser una dosi d’energia quan, de vegades, la feina que fem, un treball silenciòs però alhora minuciòs pel nostre petit i massa discret país, sembla feixuc i poc valorat, tot i així hi som, i volem fer-nos sentir.

Des de que vaig complir els 18 anys n’hi ha hagut moltes d’eleccions (municipals, autonòmiques, generals, referèndums varis…), i he acudit a les urnes cada cop que se’m ha donat la oportunitat d’exercir aquest dret. Sé que com jo, hi ha molta altra gent que ho ha fet així. Compromesos o no amb un ideal, almenys sí compromesos amb la conducta de ciutadà raonable i just. Un dret sinó també una obligació, potser serà aleshores quan la gent prendrà consciència, anirà a les urnes, amb més o menys entusiasme, amb més o menys confiança al contingut de la seva papereta i al que s’amaga darrere de tot això, però hi anirà i farà sentir la seva veu. Els romans deien que “qui tacet consentire videtur”, qui calla otorga, sí, i només els qui hem anat a votar serem els que tindrem el dret i, de nou, alhora, el deure de ser crítics amb els escollits i tornar-los a jutjar, i si cal, tornar-los a castigar la propera vegada que se’ns convidi a passar pel col•legi electoral, almenys jo no els n’hi penso perdonar ni una. Perquè això no pot ser una presa de pèl.

Anonymous said...

Tu dius Vanessa:

I evidentment, ens queda un consol: la participació ciutadana no acaba en la participació electoral, hi ha altres formes de participació política o cívica que la duen a terme persones realment compromeses, vagin o no a les urnes.

¿No habrá una alta correlación entre aquellos que participan política o cívicamente de otro modo con los que van a votar?

Potser que siguin ells mateixos els que fan ambdues cosas? On està l'altra meitat de la població?

Vanessa! Volem més de les tevas reflexions!

Anonymous said...

Hola Vanessa,
Veig que escrius en un bloc sobre política catalana. Si vols compartir les teves reflexions amb més gent, a partir d'ara ho pots fer a Politi.cat http://politi.cat/. Un lloc on tots els que estem interessats per la política catalana compartim els millors links (d'entrades de blocs personals, de noticies, de videos,...) i entre tots els valorem, i fins i tot, els podem votar.

Salut i espero veure't aviat a http://politi.cat/ :-)

Ferran.

Jobove - Reus said...

quins records et porta a tu la nit de Sant Joan ?